Allmänt

Nu är jag en glad potatisodlare.

Hej hej
När jag var hos min underbara fotvårdare Lise, så pratade vi om allt mellan himmel och jord, som alltid. Men så berättade hon att hon brukar odla potatis i tunnor. Oboy, så inspirerad jag blev.
Genast ville jag också prova på att odla mina egna potatis i tunnor.
 

Stefan lyssnade med ett halvt öra på mitt ivriga svammel om potatis, jord och tunnor. Men som alltid gjorde han vad han kunde för att tillmötesgå mig och mina idéer. Han hämtade hem allt jag behövde på ett släp. Men sedan fick han vackert stå på avstånd med sin krycka, för halta gubbar kan man inte ha i potatisodlingar.
 

Jo det förstås, en sak till fick jag hjälp med. Det var att han med grävmaskinen hämtade en skopa vanlig Gyllebogrus åt mig. Det ville jag ha för att blanda upp jorden med.
 
-de måste stå i våg, muttrade Stefan, annars ser det fult ut , och pekade med kryckan.
 
 
 

Jag hade varit på handelsträdgården och köpt lite olika sorters potatis tidigare på dagen.
Jag är en potatisälskare, och jag äter mycket hellre potatis än ris och pasta, så hemma hos oss går det ganska mycket av den varan. Och inget är väl så gott som de allra första nypotatisen.
 
 
Med lite hjälp hade vi fått jord och grus i tunnorna, och det var bara för mig att peta ner de olika små knölarna i jorden.
När jag som bäst höll på, så kom vår granne hem. Jag kunde se hur han klentroget lyssnade när jag ivrigt berättade om mitt projekt. Men han önskade artigt lycka till med min odling såklart, för han är en snäll och ödmjuk man. Jaja, tänkte jag, för en pensionerad skånebonde så är det kanske lite galet att odla potatis i gamla vintunnor.
 
 
 I den sista tunnan hade jag bestämt mig för att sätta lite kryddor. Det fick bli lite persilja, gräslök och timjan. Mina favoriter.
 
 
 Och alla de knölarna som blev över, gick jag ut och grävde ner i jorden vid den nygjutna betongplattan.
Kanske blir där en liten potatisåker i år. Jag har hört att det är bra för jorden att odla potatis i den.
 
Nu gäller det bara att vänta och se om det blir egna goa panntofflor till midsommar.
Tänk er, små goa mandelpotatis, direkt från en vintunna.
 
 
Dagens citat:
 
Ta ansvar
för dina egna resultat.
//Gunde Svan
 
Ha en härlig dag och kram på er.
Annika
 
 
 
 
#1 - - Anonym:

Så fina tunnor! Skulle jag vilja ha, var fick du tag i dem och pris? Eller det är någon du känner som fixar dessa... Kram Lena 💞

Svar: Man kan köpa på Nordic Sea Winery i Simrishamn. Inte jättebilliga tror jag, men de håller ju väldigt länge och åldras så snyggt tycker jag. Kram kram.
Annika Olsson