Allmänt

Förälskad i Bali, del 1

Hejsan
Jag är en person som alltid försöker hitta det vackra i allting. Men det börjar bli svårt att finna vackra vyer att föreviga just nu. Den gråbruna, leriga naturen som Österlen bjudit på de senaste tiden ger inte mycket inspiration till fotografering och förevigande.
Istället ska jag idag bjuda er på sköna bilder från vår resa till Indonesien. Kanske minns ni när jag skrev om Komodo och vårt spännande besök där. Inlägget därifrån hittar ni här.
Efter vårt Komodoäventyr gick vår resa vidare till den fantastiska ön Bali.
 
 

Det var jag och min dotter som tillsammans gjorde det här äventyret.
Dagen då jag anlände till Bali med mitt flyg så var det deras stora dag som de kallar Nyepi. Den här dagen som även kallas "Den tysta Dagen" får inga människor vistas ute. Allting stannar av och endast några polismän och i undantagsvis ambulanser får vara ute. Bara de mest nödvändiga saker som sjukhus håller öppet, dock med begränsning.  Allting ligger helt öde och tyst. Den som skulle bryta mot dessa regler kan i värsta fall hamna i fängelse.
Jag hann precis ta mig till hotellet innan allting stannade av på hela Bali. Någon mat gick inte att få och allting släktes ner.
Det där var ganska speciellt, men jag gillade verkligen deras syn på det här. De menade att en gång om året skulle ön och naturen vila sig och vara fri från människan. Den skulle få en dag på sig att återhämta sig i lugn och ro.
När jag anlände med sista planet precis före starten före Nyepi, så var det alltså en väldigt speciell stämning.
 

Den där första dagen hade vi bokat hotell i förväg, jag och Andréa. Därefter tog vi dagarna som de kom och bokade rum och hotell efter hand.
 

Vi åkte runt på ön och besökte de där ställena som man som turist bör besöka.
Aptempel finns det några stycken av på ön. Vi hamnade i Monkey Forest vid Ubud. 
De här aporna som bor där är inte bara många till antalet, de kan vara väldigt närgångna och direkt oförskämda också mot sina besökare. Vi höll oss lite diskreta, för ingen av oss var intresserade av att behöva åka till doktorn för en stelkrampsspruta.  Trots det blev jag överfallen och dragen i håret.
Apjävlar, som Andréa uttryckte sig!
 

Ett annat litet djur som vi tyckte väldigt synd om var palmmården.
Det var på ett ställe där man kunde provsmaka och köpa världens absolut mest exklusiva kaffe. Det speciella med detta kaffe var att de små mårddjuren åt kaffebönorna som sedan plockades i deras avföring och rostades. Det var av jäsningsprocessen som startade i mårdens matsmältningssystem som sas skulle ge kaffet sin eftertraktade och särskilt goda smak.
Jag och Andréa smakade på det där kaffet, men vi köpte inte så mycket som en kaffeböna med oss hem. Jag tror inte att de små djuren där har det särskilt bra. Och vad kaffet beträffar så var det inte mycket godare än vanligt Zoega skånerost tyckte jag.
 
 
Vi strövade i tropisk regnskog.
Och såklart stannade vi till vid ett av alla de vattenfall som finns på ön. Så bedårande vackra.
 

För att inte trötta ut er alldeles så kommer fortsättningen på mina bilder från Bali i ett annat inlägg senare idag.
Så håll utkik efter del 2
 
Dagens citat:
 
Du kan inte förvänta dig att
bli gammal och vis
om du aldrig varit ung och galen.
 
Det svåra är att veta när man ska sluta att vara ung och galen för att istället bli gammal och vis ...
Jag fortsätter nog att vara sådär lite halvung och halvgalen ännu ett bra tag.
 
Ha en fin dag.
Kram Annika